Mingeçevir Politeknik Enstitüsü

Azerbaycan Örf ve Adetleri

Azerbaycan örf ve adetleri ülkemiz halkımızın örf ve adetleri ile aynı denecek kadar benzer özelliklerdedir. Ortak noktalarımızın çok olma..

Azerbaycan Örf ve Adetleri

Azerbaycan Örf ve Adetleri, geçmişiyle övünen, Türk olduğunu her zaman kabul eden ve gelenek görenekleriyle Türklüğe bağlı, Oğuz boyunun izinden giden gelenekçi ve aynı zamanda çağdaş bir ülkedir.

 

Azerbaycan Örf ve Adetleri

Azerbaycan Örf ve Adetleri

Örf ve adetlerine sıkı sıkıya bağlı olan ve her bir ilmiğinde dahi Türklüğün geçmişini tek tek anlatan Azeriler günümüzde birçok özelliğini koruma çabasında olan ender ülkeler arasındadır. Azerbaycan’a ilk gittiğinizde tamamiyle geleneklerinden kopmuş ve çağdaş Avrupa düzenine geçmiş bir ülke izlenimi alırsınız. Bunun olmasının sebebi günlük hayatta insanların artık günümüz koşullarına göre ayak uydurması, çağdaş yaşamın gereklerini yerine getirmesidir. Giyimi kuşamı ve konuşması ile Azerbaycanlıyı gördüğünüzde bir Türk’ten de ayıramazsınız, bir Avrupalı sosyete insanından da. Dünyadaki ortak trendlere ayak uydurmuş bir ülkedir bunlardan dolayı Azerbaycan da.

Azerbaycan Düğün Öncesi Gelenekleri

Ulusal değerlerimiz, örf ve adetlerimiz, örf ve adetlerimiz, dini ritüel ve inançlarımız bize her bir toplumun ırk anlayışı ve yapısı açısından ne kadar zengin olduğunu ve köklü bir geçmişe nasıl dayandığını göstermektedir. Özellikle evlilik bu geleneklerin başında gelmektedir. Evlilik, kültür, coğrafya, dini inanç, sosyal düzey, ekonomik ve eğitim düzeyi gibi değişkenlere bağlı olarak farklı uygulama ve inanç perspektiflerinden iki kişinin bir araya gelerek bir aile oluşturmasıdır. İkinci değişim döneminde evlilik, aile sisteminin oluşumunda, nesillerin devamında, toplumsal yaşamın özen ve istikrarında oynadığı rol ve sorumluluk nedeniyle kozmik bir karaktere sahiptir.

Azerbaycan düğün törenlerinin oluşum sürecini genel Türk ve İslam bağlamında incelemek gerekir. Bu arada, insanların düğün ritüellerinin kökenleri İslam öncesi dönemlere kadar uzanabilir.

Kız Beğenme ve Kız İsteme Aşaması

“Kızlarla tanışma” ve “kızlardan hoşlanma” geleneği, bir düğün töreninin ilk koşullarından biridir. Tipik olarak, erkeğin ebeveynleri kızı düğünlerde ve cenazelerde görür, duşta ona hayran kalır ve ardından akrabalarından onun hakkında bilgi alır. Köyde, kıza çeşme tarafından yaygın olarak tapılır. Erkek ve kız çocukların ebeveynleri, aile değerlerine uygun erkek veya kız çocukları ile ilişki kurmayı tercih ederler. 1950’lere ve 1960’lara kadar, bir erkeğin annesinin veya kız kardeşinin bir kıza banyoda hayran kalması geleneği Bakü’de yaygındı. Ancak bu, erkeklerin kendi seçenekleri olmadığı anlamına gelmez.

Bir yerde büyüyen, akrabalarının çocukları ile ergenliğe giren erkekler, daha sonra bu kızlara aşık olur ve onlarla evlenirdi. Kızların bir diğer favorisi de “göbeği kesmek” ya da “beşiği kesmek” geleneğidir. Yakın arkadaş veya akrabaların aileleri, çocuklarının bebeklikten itibaren “göbeği kesme” (beşik oyma) geleneğini benimsediğini ve asıl tercihin anne babaya ait olacağı biliniyor. Çoğu zaman yenidoğan reşitlik yaşına geldiğinde bir akraba veya arkadaşının çocuğuyla evleneceği duyurulur, bu durumda erkek ve kıza deyikli yani nişanlı denir. Bu gelenek sadece Azerbaycan’da değil, Türk kökenli diğer etnik gruplar arasında da mevcuttur.

Küçük Elçilik Geleneği

Beğenilerden sonra küçük elçilik olur. Elçiliğe sadece kadınlar -erkeğin annesi, büyükannesi, teyzesi ve diğer ilgili kadınlar- gidiyor. Kadınlar ziyaret nedenlerini belirterek kızları dinlediler. Buna “ağzını bulmak” (kız ailelerinin fikirlerini öğrenmek) de denir. Tabii ki kadın tek kelime etmeden bu konunun otaku ile hemen görüşüleceğini söyledi. Bir anlaşmaya varılırsa, evine bir mektup gönderecekler. Geleneksel olarak, kız tarafı ilk etapta asla aynı fikirde olmaz. Bugün özellikle Bakü’de erkekler, kadınların rızasıyla elçiler gönderiyor.

Büyük Nişan Geleneği

H. Sarabski’nin verdiği bilgi, Bakü elçiliği sonrası aşamanın bir yıl bile sürebileceğini, bu sırada kız evinin çeyizi hazırladığını söylüyor: Kurban Bayramı’nda yemek, koyun alıp teslim ediyorlar. “Oğlun evinin borcu var ve kız babasının evinde olduğu sürece damat kıyafetlerini toplayıp göndermekle yükümlüdür.

Kına Yaktı Töreni

Antik çağlardan günümüze insanlar tarafından korunan renkli düğün törenlerinden biri de kına yakma törenidir. Törene sadece kadınlar ve kızlar katıldı. O gece gelinin elleri ve ayakları kına ile boyandıktan sonra, törene katılan kızlar da ellerine gelinin kınasını boyarlar. Akşamdan sabaha kadar süren neşeli bir atmosferde geçen törende çeşitli espriler yapıldı. Eski bir söze göre gelinin mutluluğu – mutlu gün kına gecesi ile başlar.

Kebin Kesme Töreni

Düğün töreninin bir sonraki aşaması ise “başlık kesme” törenidir. Düğünden önce dini nikah (kebin) olması gerekir. On dokuzuncu yüzyılın sonlarında ve yirminci yüzyılın başlarında, düğün camide öğretmen tarafından yapıldı. Tören sırasında genellikle iki kişi (avukat) ve törene başkaları katılır. Kızın avukatı öğretmene kızın evliliği onayladığını söyler ve adamdan altın miktarını belirlemesini ister. Ardından hoca Fatiha-Evlenmeme Duasını okur ve evlenir. Kerbin’de, Mach olan altın para miktarı yazılır. Hatta boşanma durumunda erkeğin evlilik cüzdanında belirtilen altınları kıza vermesi gerekir. Kerbinler genellikle kız evlerinde doğranır. Damat tarafından gelen birkaç yaşlı ve kızdan oluşan aile için nikah masası kuruldu.

Azerbaycan’da Nişan ve Kına Gecesi Giysileri

Geleneklere göre gelinlik, damadın ailesi tarafından gönderilen brokar, simli, saten, tafta, kadife vb. gibi pahalı ipek kumaşlardan yapılır. ekilir. Elbette kumaş seçimi ailenin sosyoekonomik durumunu dikkate alır ve daha az varlıklı olanlar bile kızlarının en az bir pahalı ipek veya kadife gelinlik olmasını isterler. Zengin aileler bölgenin en tanınmış profesyonel terzilerini gelinlik dikmeye davet ederdi. Masraf damadın ailesi tarafından karşılanır. Ayrıca damadın en yakın akrabaları – annesi, teyzeleri ve kız kardeşleri – düğün terzilik törenine katılacak.

Gelinin gelinliğinin farklı renklerde çok sayıda kumaştan tedarik edildiği anlaşılmaktadır. Tabii ki, hepsi bir anda ekilmedi. En ciddi kısım gelinlik rengini seçmektir – renk seçimi titizdir, çünkü gelinlik “hayırlı” bir renkte dikilecektir. Genellikle bu renkler, güneşin farklı zamanlarda (şafak ve öğlen) gökyüzünde görünmesiyle ilgili olan kırmızı veya beyazdır.

Bu nedenle gelinlik dikim geleneğine çok değer verilir ve bu gelenekle ilgili çeşitli törenler bu amaçla yapılır. Bunlardan biri törene katılanlara iki çeşit çiçek çayı (düreng) sunmaktır. Bunu yapmak için küçük bir kaseye veya bardağa kaynar su dökün, şeker veya bal ekleyin ve çayı demleyin. Ancak çay kaynayan suya karışmamış ve sonuç olarak fincandaki çay iki renk olmuştur. Çay servis edildiğinde kaşıkla karıştırarak normal bir karışım elde edin. Bu tören, kaynayan su ve çay gibi iki ailenin kaynaşıp bir olması anlamına gelir.

 

Adres Te. No.
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul (0212) 709 87 09
Puanla
[OY: 4 Ortalama: 3]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!