Azerbaycan Teknoloji Üniversitesi

Azerbaycan Bakü

Azerbaycan Bakü ülkenin başkenti olup, Kafkaslar Bölgesi'nin en önemli şehirlerinden biri olarak, en gelişmiş kenti olarak öne çıkmaktadır..

Azerbaycan Bakü

Azerbaycan denilince ilk akla gelen şey her zaman için Azerbaycan Bakü ’dür. Öyleki Azerbaycan’ın neyi meşhur sorusu için bile cevap çoğu zaman Bakü olarak gelebilmektedir. Gerçekten de durum bu kadar nettir. Çünkü Azerbaycan’ın başkenti Bakü her türlü olanak ve kaynak bakımından ülkenin çok uzak ara en önemli şehridir.

 

Azerbaycan Bakü

Azerbaycan Bakü

Bakü Tarihi

Bakü şehrinin tam olarak ne zaman kurulduğu belli değildir. Bazı araştırmacılar Bakü’den Kaytara (Kankara), Albana, Baruka vb. Aynı fikirdeler. Bakü 5-7’de bulundu. Sasani hanedanına ait asırlık hazine, buranın o dönemde yaşayan bir yer olduğunu gösteriyor. 5-6. Yüzyıllar boyunca Bakü, Bagavan ve Ateş-i Bakvan olarak anılmıştır. Arapça metinlerde (10. yüzyıl) “Bakuye”, “Bakuh”, “Bakü”, Rusça metinlerde (15. yüzyıl) “Baka”, Safevi Farsça metinlerinde ise “Badukübe” olarak adlandırılır. Yaz aylarında 25 derece ortalama sıcaklık gören ve kış aylarını 3-5 derecelik çok da soğuk olmayan bir havada geçiren Kafkasların en önemli şehrinin tarihçesi milattan öncelere kadar dayanmaktadır. Tarih boyunca Bizans’tan Araplara, Türklerden Moğollara kadar herkesin ele geçirmek istediği bir bölge olan burası aynı zamanda çok eski kavimlerin ve ilk insanların da yaşamış olabileceği bir nokta olarak düşünülmektedir. Bu bilgilerden anlaşıldığına göre Bakü’nün tarihi çok eskilere dayanmaktadır.

Abşeron topraklarında bulunan arkeolojik buluntular, buranın eski bir yerleşim yeri olduğunu kanıtlıyor. Pirallahi, Zığ Gölü çevresinde, Şüvelan, Merdekan, Binegedi, Emircan ve benzeri yerlerde MÖ 3.-1. bin yıllarına tarihlenen arkeolojik malzeme bulunmuştur. Bakü (Azerice: Bakü), Hazar Denizi’nin batı kıyısında yer alan Azerbaycan’ın başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri ve en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmasının yanı sıra önemli bir liman kentidir. 2006 yılında faaliyete geçen Bakü-Tiflis Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın (BTC) başlangıç ​​noktasıdır. Bakü Limanı, Hazar Denizi’ndeki en önemli limandır. Şehirlerde tiyatrolar, kütüphaneler, sinemalar ve diğer kültürel mekanlar yaygındır. Lonely Planet’e göre Bakü, dünyanın en iyi on gece hayatı destinasyonundan biridir.

Bakü Nüfusu

Şehrin sakinlerinin çoğu Azeri’dir. Bakü 3 milyon civarı olan nüfusu ile 9.5 milyonluk Azerbaycan’ın nüfusunun 1/3’üne ev sahipliği yapmaktadır. Ülkenin hem ticari, hem kültürel hem de eğitim olarak en gelişmiş ve yatırımın en bol olduğu yeridir. Öyleki ülkedeki üniversitelerin çok büyük çoğunluğu da yine Bakü’de bulunmaktadır. Bakü’nün önemli 2006 yılından itibaren çok büyük bir oranda artış göstermeye başladı. Bunun sebebi de Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı inşaatının bitip hayata geçmesi ile tüm Avrupa’nın gazının buradan pompalanmaya başlanmasıdır. Resmi istatistiklere göre, 2014 yılında Bakü’nün nüfusu 2.181.800 idi. Şehrin varoşları da dahil olmak üzere şehrin toplam nüfusu yaklaşık 3.125 milyondur, yani Azerbaycan nüfusunun üçte biri şehirde yaşıyor. Bakü, 2015 Avrupa Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yaptı. 2017 yılında İslami Dayanışma Oyunları 2017’ye ev sahipliği yapmıştır. Aynı zamanda Formula 1 yarışlarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Bakü Dini Görüşü

Bakü’de %94’lük kısım Müslüman ve oldukça yüksek bir oran olan %4’lük kısım da Hıristiyan’dır. 500 civarı kayılı dini topluluk olduğu ve devletin herkesin dinine büyük bir saygı gösterdiği bilinmektedir.

Ayrıca Azerbaycan gece hayatı ve eğlence merkezlerinin bolluğu ile de dünyanın en önemli gece hayatı merkezlerinden biri olarak da kabul edilmektedir.

Azerbaycan ekonomisinin gelişmesiyle 2000’li yılların başından itibaren şehrin çeşitli köşelerinde birçok yeni semt inşa edilmiştir. Bakü’nün yeni altyapısı (binalar, mahalleler, sokaklar, restoranlar ve diğer dükkanlar) hızla değişiyor.

İklimi

Bakü karasal bir iklime sahiptir. Kışlar soğuk ve yağışlı veya karlı, yazlar ise sıcak ve kuraktır. Ancak güney bölgelerinde yazlar serin, kışlar ise ılık ve yağışlıdır. Sonuç olarak, güney kısımları ormanlarla kaplıdır.

Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!