İçindekiler
Azerbaycan Geleneksel Oyunları ve Kıyafetleri
Azerbaycan Geleneksel Oyunları ve Kıyafetleri, Azerbaycan giyim-kuşam yönünden tarihinden çok önemli bir miras günümüze getirmiş önemli bir medeniyete sahiptir. Türk toplumlarının genel olarak tarihi motifleri son derece yoğundur ki Azeriler de bunu son derece iyi kullanan ve tarihi miraslarına sahip çıkıp bugün dahi onları sergilemekten, değer vermekten haz duyan insanlardır.
Azerbaycan ipek giysiler üzerine dünyanın en büyük ülkesi denilse pek de abartı olmaz, çünkü 1600’lü yıllarda bölgenin, hatta doğunun en büyük ipekçilik merkeziydi. Bundan dolayı da ipek üzerine kıyafetler, başörtüleri, aksesuarlar üretilmiştir.
Azerbaycanın geleneksel kıyafetlerindeki en önemli detay ise kıyafetlerin yaşlara göre de çok net değişiklikler içermesiydi. Evli kadınlar daha sadece ve albenisi çok olmayan kıyafetleri tercih ederken, genç kızların giyimleri çok daha cafcaflı ve dışarıdan hissedilen güzellikte olmuştur.
Azerbaycan Halk Oyunları
Birçok dünya kültürü gibi Azerbaycan kültüründe de ilk oyunlar avcılığı ve avcılığı taklit eden figürlerden oluşuyordu. Günümüze kadar gelen süreçte onlarca farklı türde renkli oyun kültürü ortaya çıkmıştır.
Azerbaycan yöresel danslarının yanı sıra davul, tulum, garmon, goça nağara ve zurna gibi çalgılar da çalınmaktadır. Bu halk oyunları arasında abayı, desmalı, gazağı, gaytağı, çit tuman, gizilgul, gofta, gulgez, hancobani, Iğdır bar, iki avodli, koroğlu, lale, naz action, sarı gelin, şemei, şalaho, vellaçola, yalı, oyunlar sayılabilir. ayşat ve trekme.. Ancak ülkemizde de oynanan Kafkas oyunları Azerbaycan halkı için ayrı bir öneme sahiptir.
Kafkas Oyunu
Türkiye’de hemen hemen her okulda, halk kulübünde ve dans eğitim merkezinde Kafkas dans dersleri verilmektedir. Bu dansın Azerbaycan’ın geleneksel halk oyunlarından biri olduğu ve Azerbaycan ile Türkiye’nin bir sentezi olduğu söylenebilir. Çünkü Kafkas dansının müziği ve koreografisi iki ülkenin derin izlerini yansıtıyor.
Kafkas oyunlarında kadınlar asalet ve haysiyet sembolüdür. Bu nedenle erkekler oyun sırasında mümkün olduğunca asil, dengeli ve ciddi bir şekilde kadın oyunculara eşlik eder. Kalabalık bir grup erkekle oynarken, savaş alanında olduğu gibi, sert, çevik ve hızlı bir yapı ile kahramanlık gösteriyor.
Vağzalı Oyunu
Masum melodiler ve zarif hareketlerle icra edilen Vagzali oyunları Azerbaycan halk oyunlarında öne çıkmaktadır. Azeri düğünlerinde genellikle bu oyun tercih edilir. Ayrıca gelin dramının ritmiyle birleşen Vağzalı dramı zarafet, sadelik ve ahenk imajıyla düğün töreninde boy gösterdi.
Gazağı Oyunu
Azerbaycan halk dansları kültürünün en eskisidir. Bu oyun çok hızlı, aktif ve coşkuludur ve savaş alanına giden insanlar tarafından oynanır. Ayrıca birçok oyun türü var ve oyunda kullanılan karakterler teknik olarak zor. Ayrıca gazağı oyunu bir güzellik, yapı ve incelik oyunudur.
Tamara Oyunu
Bu yöresel oyunun adı, Azerbaycan danslarını icra eden Reggase Tamara’dan gelmektedir. Bu son derece lirik halk dansı çoğunlukla erkekler tarafından gerçekleştirilir. Zaman zaman kadınlar da dahil olmak üzere seyirciler renkli bir ritim duygusuna kapılırlar.
Maral (Dişi Geyik) Oyunu
Maral oyunu, ava çıkan avcılar ile karşılaştıkları Maral (geyik) arasında geçen olaylardan esinlenmiştir. Avcı, marallara gizlice yaklaşmaya çalıştığında, marallar aniden beyaz gelinlik içinde yüzen bir kıza dönüşür. Oyunda her avcı gelinlik giymiş kızlardan bir eş ve bir eş seçer. Oyun devam ediyor ve rakamlar bir araya gelmenin sevincini gösteriyor.
Azerbaycan Geleneksel Kıyafetleri
Bazı isimler verecek olursak çepken denilen yalancı kolları olan omuzüstü kadın elbisesi vardır. Omzun üstünden giyilen yeleğe lebbade denilir, yine aynı şekilde güleceyik de vardır. Kadife ve kürkten yapılma kürdü denilen bir ışlık elbise çeşidi de bulunur.
Köklerin geniş olması geleneksel halk oyunlarının da sayısını çoğaltmıştır. Abayı, Naz Eyleme Oyunu, Gaytağı, Lezginka, Uzundere gibi oyunların yanısıra isimlerinden de anlaşılacağa üzere Gelin Getirme, Hala Bacı, Mehribanım Çal Oyna gibi ve daha 50 çeşit oyun da Azerbaycan’ın köklü mirasından bugünlere taşınıp hala canlı tutulmaya çalışılan değerler arasındadır.
Adres | Te. No. |
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul | (0212) 709 87 09 |