İçindekiler
Azerbaycan Milli Marşı
Azerbaycan milli marşı, her ülkenin milli marşının kendine münhasır birçok özelliği vardır. Kendi tarihlerini, tarih boyunca yaptıklarını ve çektikleri çileleri, başardıklarını ve kendi uluslarının ne kadar yüce bir millet olduğunu anlatırlar. Ulusal Marşı da bu minvalde yazılmış ve günümüze gelmiştir.
Azerbaycan Milli Marşının Tarihi
1919’da Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte, yeni hükümet milli marş, milli amblem ve milli amblem için kamuya yapılan başvuruların kabul edildiğini duyurdu. Kazanan milli marşın takdimini duyuran vatandaşlara 15.000 ruble ödül verilecek.
Azeri besteci Üzeyir Hacıbeyov iki marş yazdı. 1919’da eser, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hükümeti tarafından ilan edilen ilk ödülü aldı. İkinci şarkı “Azerbaycan İstiklal Marşı”dır. Türk müzikolog Etem Üngör’e göre, “Azerbaycan bağımsızlığını kaybetmeden önceki yıllarda, askeri akademiler derslerden önce marşlar söylediler.”
1922’de Azerbaycan milli marşının yerini Sovyet komünist milli marşı The Internationale aldı. 1944, İkinci Dünya Savaşı. Dünya Savaşı sırasında Enternasyonal’in yerini yeni bir Sovyet milli marşı aldı ve başka bir milli marş Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin milli marşı olarak yayınlandı. Reformların getirdiği birkaç yıllık değişiklikten sonra, besteci Aidan Azimov 1989’da milli marşın tam bir senfoni ve koro ile modern bir kaydını düzenledi. Azerbaycan milli marşı, çıkışından 70 yıl sonra Azerbaycan televizyon ve radyolarında yayınlandı.
Azerbaycan milli marşı (Azerice: Azərbaycan himni) Azerbaycan milli marşıdır. Sözleri şair Ahmed Cevad ve Üzeyir Hacıbeyov’a ait. Bestecisi Üzeyir Hacıbeyov ve söz yazarı Ahmed Cevad’dir.
Hükümet, 1920 yılında “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Milli Marşı Üzerine” kararnamesi ile İstiklal Marşı’nı resmen kabul etti. 1992’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra, Azerbaycan hükümeti Azerbaycan milli marşını milli marş olarak restore etti. Ayrıca milli marş, “Azerbaycan devletinin, bağımsızlığının ve birliğinin kutsal sembolü” olarak ilan edildi.
2006 yılından bu yana Azerbaycan 5 manat banknotunun ön yüzünde milli marşın sözlerinden bir parça yer almaktadır. 2011 yılında, Azerbaycan’ın Sovyet yönetiminden bağımsızlığının 20. yıldönümünü kutlamak için milli marşın bulunduğu bir pul çıkarıldı.
Sovyet Sonrası Restorasyon
Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra, 1992 baharında, bağımsız Azerbaycan hükümetinin liderleri, orijinal milli marşın Azerbaycan milli marşına iade edilmesini önerdiler. Anlaşma, 27 Mayıs 1992’de Azerbaycan Cumhuriyeti Parlamento üyeleri tarafından imzalandı.
Kasım 2018’de Milletvekili Tahir Kerimli, İstiklal Marşı’nın süresinin kısaltılmasını ve hüzünlü notaların kaldırılmasını önerdi. Ancak, öneri toplulukta oybirliğiyle kabul edilmedi.
Azerbaycan Milli Marşı Sözlerinin Anlamı
Azeybacan Milli Marşı’nın sözlerine baktığımızda Azerbaycan Azerbaycan diye başlayıp daha sonrasında kahraman insanların şanlı vatanı diye devam eder. Herkesin canını vermeye hazır olduğunu, bayrağın 3 renginle mutlu mesut yaşaması gerektiği söylenir. Savaşlarda binlerce kişinin kurban verildiğini, fakat savaş meydanlarının bile sindiğini, kendilerinden geçen, yani şehit olan askerlerin de hepsinin artık kahraman olduğunu belirtmiştir Ahmed Cevad sözlerinde. Son satırlarda ise tüm gençlerin ülkenin namusunu, bayrağını korumak için hazır olduğu belirtilmiştir.
Mehmet Akif’in zamanında yazdığı mısralarla çok benzerlik gösterdiği, fakat edebi dile bakıldığında daha yalın ve sade bir dilin kullanıldığı görülmektedir.
Azerbaycan! Azerbaycan!
Ey, kahraman evladın şanlı vatanı!
Senin için can vermeye hepimiz hazırız!
Senin için kan dökmeye hepimiz kâdiriz!
Üç renkli bayrağınla mesut yaşa!
Üç renkli bayrağınla mesut yaşa!
Binlerce can kurban oldu,
Sinen harbe meydan oldu!
Kendini feda eden asker,
Her biri kahraman oldu!
Sen olasın gülistan,
Sana her an can kurban!
Sana binbir sevgi,
Sinemde tutmuş mekân!
Namusunu korumaya,
Bayrağını yükseltmeye,
Bütün gençler hazırdır!
Şanlı vatan! Şanlı vatan!
Azerbaycan! Azerbaycan!
Azerbaycan! Azerbaycan