Azerbaycan Öğretmenlik Enstitüsü

Azerbaycan Giyim Kültürü

Azerbaycan giyim kültürü, geleneksel anlamda, kadınlar için uzun ve açık renk zerif elbisler, uzun ve zarafete ek katan uzun örtüler ...

Azerbaycan Giyim Kültürü

Azerbaycan Giyim Kültürü görebilmek için Türkiye’deki büyük şehirlerde sokağa çıkmanız yeterlidir. Her yönüyle gelişmiş ve modern bir ülkede bulunması gereken her türden insanı bulabileceğiniz, buna mukabil de giydiklerinin de son derece şık ve trend olduğu bir köşedir Azerbaycan.

 

Azerbaycan Giyim Kültürü

Azerbaycan Giyim Kültürü

Geçmişten gelen köklü bir giyim mirası olan, köylerinde ve taşralarda hala birçok kişinin geleneksel kıyafetleri ile günlerini geçirdiği ülkede, şehirler ve merkezi yerlerde ise tamamiyle Avrupa’dan esintileri görmekteyiz. 60 yılın üzerinde Rus boyunduruğunda kalan Azerbaycan giyim ve kuşamının belli bir kısmını Rusların rahatlığından da aldığını söylememiz gerekiyor. Uzun süreler o kültürle birlikte olan ve sürekli olarak Sovyetlerin baskıladıklarını yapmak zorunda kalan ülke bağımsızlığını kazandıktan sonra da bazı özelliklerini hala taşımaktadır.

Azerbaycan Modern Giyim Kültürü

Giyim konusunda modern ve çağı yakalayan bir anlayışta olmasının kötü gözle bakılacak bir şey olmamasının Rusların ülkeye kazandırdığı ender özelliklerden biri olduğunu söylemek gerekir. Bakü sokaklarında tura çıktığınızda kendinizi İstanbul’da Beyoğlu ya da İzmir’de Kordon’da yürüyormuş hissisini hemen alacaksınız. Sadece biraz daha esmer tonlu insanların olması size daha farklı bir bakış açısı sunacaktır. Bu yönüyle de Hatay’a benzediğini söylemek gerek.

Akıllarda kalan soru işaretlerinin çok da yersiz olduğunu görebilmekteyiz. Azerbaycan’ın hem modern ve çağdaş yapısının, hem de tarihi v geleneksel motiflerinin birarada olduğu Avrasya’nın en değerli ülkesi olduğunu siz de bu güzel ülkenin topraklarına indiğiniz zaman daha net anlayacaksınız.

Azerbaycan Geleneksel Kıyafetleri

Azerbaycan halkının tarihinin ve milli kültürünün temel özelliklerinden biri milli kıyafetidir. Bu türün benzersizliği, halk eserlerinin sanatsal özelliklerinin, çeşitli biçimlerinin ve sanatsal dekoratif desenlerinin hepsinin dokuma giysilere yansımasıdır. Azerbaycan, 17. yüzyılda Yakın Doğu’nun en büyük ipekçilik ülkesi olarak biliniyordu ve Şirvan Eyaleti, Azerbaycan’ın en büyük ipekçilik bölgesidir. Ayrıca Şamahı, Baskal, Gence, Şeki, Şuşa ve Azerbaycan’ın diğer bölgelerinde ipekböcekçiliği üretimi de oldukça gelişmiştir. Bu yörelerde çok zarif, süslü, işlemeli, zarif bayan başörtüsü ipekten yapılır. Giyim tarzı, sahibinin aile durumunu ve yaşını yansıtır. Bekar kızlar evli kadınlardan farklı giyinirler. Genç kızlar daha parlak ve zarif giyinirler.

Azerbaycan Geleneksel Kadın Giysileri

Azerbaycan’ın tüm etnik ve tarihi bölgelerinde erkek ve kadın giyimi aynıdır. Ancak erkek giyim, giyim sahiplerinin sınıfını yansıtır. Çocuk kıyafetleri yetişkinlerle aynıdır ve kendi üniforması vardır, ancak bazı özellik ve boyutlarda farklılık gösterir. Azerbaycan kadın giyimi, on dokuzuncu ve yirminci yüzyılın başlarında üst ve altlardan oluşuyordu. Üstler genellikle omuzlara ve bele giyilen giysilerdir. Kadınların omzu açık giyimde üst, sırt (eski Azerbaycan kıyafetleri) ve çepken (eski Azerbaycan kadın kıyafetleri) bulunmaktadır. Üst kısmının yüz şekli dikişsiz omuzlardan ve renkli koltuk altlarından oluşuyor. Bu gömlekler ipek kumaşlardan dikilir.
Çepken – İçi astarlı, yalancı kollu, omuzları açık bayan giysisi. Elbise yün, kadife ve birkaç ipek kumaştan dikildi.

Lebbade – Omuzları açık yelek. Elbise şam astarlıdır ve yün, kadife ve diğer kumaşlardan dikilmiştir.

Güleceyik -kadın omuzüstü giysisi. Elbise astarlı olup yün ve kadifeden yapılmıştır.Baharı – sırmalı iç kaplamalı kadın omuz üstü giysi. Genelde kadifeden dikilirdi.

Kürdü – kadın giysisi. Bu giyim yundan, kadifeden dikilirdi, kürk deri ve yoğun desenlerle donatılırdı.

Eşmek – kadın sırmalı giysisi, yundan, kadifeden dikilirdi. Bu giysinin yakası, eteği ve kolları safsar kürk derisi ile, altını ağ torla ve şeritle donatılırdı.

Kadın üstleri birkaç etek, bir çift etek ve bir chahçur’dan (eski kadın geniş pantolonu) oluşur.
Şehirlerde kadınlar dışarı çıktıklarında genellikle eteklerinin üzerine çuval bezi giyerler.

Azerbaycan Geleneksel Erkek Giysileri

Erkek Etnik Kazak – Üst sırt, ince kumaş ve geniş pantolonlardan (omuzların üzerinden) oluşur. Sırtları ipek, saten, kaşmir, (yumuşak bulut) mahud, (levha növü) saten ve diğer çarşaflardan tek veya çift taraflı dikilir.

Kaba – Erkeklerin omuzları açık üst, genellikle yünden dikilir.
Çuha – Koyun derisinden yapılmış, düğmesiz, içi tüylü, desenli bir ceket.
Milli giyim takımında çeşitli başlık ve ayakkabılar yer almaktadır. Yerli kuyumcular tarafından üretilen takı ürünleri Milli Giyim Takımına aittir. Bayan takı ürünleri kullanım alanlarına göre baş, boyun, göğüs, bel, bilek ve diğer kısımlara ayrılmaktadır. Dekorasyonun en basit unsurları – düz ve kesik çizgiler, zikzaklar, daireler, üçgenler, küçük eşkenar dörtgen, nokta süslemeler Erken Tunç Çağı’nın (Azerbaycan’da MÖ 3. binyıl) kil kaplarda bulunur.

 

Adres Te. No.
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul (0212) 709 87 09
Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]

Tarafından desteklenmektedir WordPress. Tarafından tasarlanmıştır WooThemes

Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!