Azerbaycan Havacılık Üniversitesi

Azerbaycan Namaz Vakitleri

Azerbaycan namaz vakitleri, ülkemiz ile eş zamanlı olmakla birlikte, iki ülke arasında bir saat zaman farkı bulunmaktadır. Bu noktada dikka..

Azerbaycan Namaz Vakitleri

Azerbaycan Namaz Vakitleri dünyadaki en eski medeniyetlerin kavim kurduğu, tüm dinlerin yaşandığı ve yaşanmakta olduğu müstesna yerlerden biridir. Herkesin rahatlıkla hangi dine, mezhebe veya topluluğa ait olduğunu açıklayabildiği ülkede %95 Müslüman nüfus ikamet etmektedir.

 

Azerbaycan Namaz Vakitleri

Azerbaycan Namaz Vakitleri

Azerbaycan ve Din

Azerbaycan tarihinde din önemli bir rol oynamıştır. İslam, yüzyıllardır nüfusun çoğunluğunun dini olmuştur. Bununla birlikte, birçok gayrimüslim hala inançlarını Azerbaycan’da sürdürmektedir. Ülkenin zengin tarihi ve kültürel gelenekleri camilerde, türbelerde ve dini öneme sahip diğer yerlerde korunmaktadır. Azerbaycan’da dini gruplar arasındaki gerilimlere rağmen, bugün ülke çeşitliliği nedeniyle zengin bir kültüre sahiptir.

2016 nüfus sayımına göre, nüfusun %73,8’i Müslüman olarak tanımlandı. Azerbaycan’da Sünniler, Şiiler ve Aleviler dahil olmak üzere birçok İslamcı mezhep var. Alevilerin dünya çapında yaklaşık 60 milyon takipçisi var. Alevi mezhebi Azerbaycan’da popülerdir ve yoga ve meditasyon gibi eski uygulamaları takip eder. Azerbaycan’da güçlü takipçileri olan diğer dinler arasında Ortodoks ve Protestanlık bulunmaktadır. Aynı zamanda büyük bir Yahudi nüfusu ve yaklaşık 40.000 kişilik bir Katolik topluluğu var.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü, birçok dini mekan ve kuruluşa ev sahipliği yapmaktadır. Batı Avrupa’nın en büyük camisi burada bulunur; Suratthani Ulu Camii olarak adlandırılır ve 16. yüzyıla kadar uzanır. Bakü’deki en büyük tapınak, Vishnu’ya adanmış Sairaathamma tapınağıdır. 1924-1930 yılları arasında Madame Vakfı tarafından yaptırılmıştır. Bakü’deki bir diğer dini mekan da Haydar Aliyev Dini Hoşgörü Merkezi. Eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler arasında dinler arası anlayışı geliştirmek için kurulmuştur.

Tarih boyunca din, Azerbaycan kültürünün şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Bugün, nüfusun çoğunluğu Müslüman olarak tanımlanıyor, ancak her din, ülkenin kültürel mirası nedeniyle gelişiyor. İster tarihi yerleri ziyaret edin, ister komşularla bayramları kutlayın, herkes dini köklerini koruyarak Azerbaycan kültürünün tadını çıkarabilir.

Azerbaycan İbadet Mekanları

Ülkenin dört bir yanında ve özellikle de Bakü’de tarihi birçok cami de İslam dinini yaşayanlara büyük uhrevi ortamlar hazırlamakta ve farklı dünyalara götürmektedir. Böyle bir ülkede yaşayacak olan Türk öğrencilerin de namaz kılacakları zaman yakınlarda bir cami bulmak için çok uğraşmayacaklarını ve ibadetlerini hem tarihi hem de görsel olarak muhteşem bir camide yapacaklarını söylememiz pek de yanlış olmayacaktır.

Peki, Azerbaycan’da namaz vakitleri ne zamanlardır. Azerbaycan ile Türkiye arasında normal şartlarda 2 saat fark vardır, fakat tabiki bunun namaz vakitleri ile bir alakası yoktur. Sadece daha doğuda olması hasebiyle yaklaşık 40 dakika daha sonra İstanbul’dan namaz vakitleri oluşmaktadır. Ocak ayında bir Müslüman namaz kılacağı zaman sabah namazını 6.11- 6.03 saatleri arasında okunan ezan sonrası kılabilirken, yatsı 19.07 ila 19.35 arası kılınmaktadır.

Namaz Vakitleri

Azerbaycan gibi Müslüman bir ülke için namaz vakitleri önemlidir. Namaz, oruç ve iftar vakitlerinde zamanlama önemlidir. Azerbaycan’da namaz vakitleri Azerbaycanlı Müslümanlar için çok önemlidir. Bütün Müslüman ülkelerde aynı olmasına rağmen, güneşin hareketiyle belirlenen bir zaman dilimindedir ve zaman, o zaman dilimine göre belirlenir. Güneş: Sabah namazının vaktinin bittiği zamandır. Bu gün doğumu zamanı. Ayrıca tüm Müslümanlar aynı kuralları kabul ederler, örneğin ülkemizde gün doğumu saati 05.30 olmasına rağmen şu anda ülkenin doğusundan batısına doğru değişmektedir.

Azerbaycan’da namaz vakitleri 06.14’ü gün doğumu olarak gösteriyor. Güneş doğduğunda, artık sabah namazı yok. Öğlen: Öğle namazının başlama vaktidir. İkindi: İkindi namaz vaktinin geldiği vakit olarak kabul edilir. Akşam: Bu, Vespers zamanının başladığı zamandır. Bu aynı zamanda orucunu bozduğu zamandır. Bu sırada orucunuzu bozabilirsiniz. İsa: Yatsı namazına başlama vaktidir. Sabah imsak vaktine kadar devam eder. Kıble Zamanı: Bu zaman geldiğinde kıble, güneş tarafında gösterilir. Aynı kurallar tüm Müslüman ülkeler için geçerlidir.

Azerbaycan Ezan Saatleri

Aynı şekilde bu kez Haziran ayı için düşünecek olursak imsak zamanı ay başınsa 03.54 iken ay sonunda 03.50’dir. Sabah namazı bu saatlerden itibaren başlamaktadır. Yatsı için ise 23.06 ve 23.20 saatleri görülmektedir.

Azerbaycan için tüm namaz vakitleri detaylı olarak diyanetin sitesinden de görebilir ve istediğiniz gün ve namaz zamanını öğrenebilir böylece herhangi bir yanlışlığa mahal vermemiş olursunuz. Ayrıca kıble için de yine diyanetin internet sitesi size yol göstermektedir.

 

Adres Te. No.
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul (0212) 709 87 09
Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!