Azerbaycan Apşeron Yarımadası

Azerbaycan Apşeron Yarımadası

Ülkede görülmesi gereken birçok alan ve coğrafi güzellik bulunmaktadır. Bunlardan biri de Azerbaycan Apseron Yarımadası 'dır..

Azerbaycan Apşeron Yarımadası

Azerbaycan Apşeron Yarımadası ülke için büyük önem arz etmektedir. Hem ekonomik hem de tarihi açıdan önemli roller üstlenen Abşeron yarım adasının isminin kökeni Farsça’dır. “Abşeron” adı Farsça āb šuran’dan (tuzlu su) gelir. Bu kelime ayrıca Rus şehri Abşeronsk’a adını verdi. Conrad Malte-Brun’a göre 1810’da yarımadanın bir başka adı da “Okoressa” idi.

Abşeron adı ‘ikiz dereler ülkesi’ anlamına gelir ve Karadeniz’e uzanan bir kara bölgesini ifade eder. Rusya’daki Single şehrinin bir parçasıdır, ancak aynı zamanda kendi başına bir idari bölgedir. Yarımada, özellikle kış aylarında popüler bir turizm merkezidir. Ayrıca birçok tarihi mekana ve camiye ev sahipliği yapmaktadır. Yarımada, Rusya’nın tanınmayı hak eden eşsiz bir parçasıdır.

İklim, Karadeniz’in sıcaklığından ve tatlı su akışından etkilenir. Su sıcaklığı yıl boyunca 32 ila 36 Fahrenheit arasında dalgalanır. Kışın, sıcaklıklar 20 derece Fahrenheit’in altına düşer, ancak yaz aylarında 90 derece veya daha fazlasına ulaşabilir. En soğuk ay, ortalama 32 derece Fahrenheit sıcaklığa sahip Ocak ayıdır. En sıcak ay ortalama 87 derece ile Temmuz ayıdır. Ayrıca 14 kurak aydan sonra 13 yağışlı ay vardır. Hava o kadar ılımandır ki, daha soğuk bölgelerden insanlar aşırı ısınmış ve yüksek tansiyonlu gelirler. Ancak, serin suları sıcaktan çok ihtiyaç duyulan bir rahatlama sağlar.

Yarımadanın doğal güzelliği onu popüler bir turistik yer haline getirir. Plajları ülkenin en iyilerindendir; özellikle biri- Amanzhol- derinlik kazandırmak için yapay bir gemi enkazına sahiptir. Buradaki su o kadar berrak ki, ayaklarınızın yanından geçen balıkları kolayca görebilirsiniz. İnsanlar ayrıca doğal petrol kuyularını görmek için Abşeron’u ziyaret ediyor. En ünlü doğal petrol kuyusu, su altı bitki örtüsü nedeniyle turkuaz bir renge sahip olan Guba Cayet’tir. Turistler ayrıca, Kattia Adası’nda serbestçe dolaşan kutup tilkileri, kutup ayıları ve penguenler gibi doğal coğrafyasını görmek için Abşeron’u ziyaret eder.

Abşeron Yarımadası’nda, bir zamanlar petrol üretim sahası olan Guba Cayet de dahil olmak üzere birçok tarihi yer var. Turkuaz suları ve doğal mercan oluşumları ile artık popüler bir turizm merkezi haline gelmiştir. Diğer tarihi yerler arasında, Bekar’dan safa (boğulmuş) denizciler için bir anıtın bulunduğu Safina Meydanı; ve 1881’de Çarlık Donanması subayları için kıyı izninde inşa edilen Katta Kura Adası’ndaki Katta Kaleleri. Ayrıca yarımadanın etrafına dağılmış birkaç cami vardır: kıyı şeridindeki her kasaba veya şehirde bir tane.

Abşeron Yarımadası, onu bir ziyaretçi veya yerel bir sakin olarak ziyaret etmeye değer kılan birçok tarihi mekana ve doğa harikasına ev sahipliği yapmaktadır. Sırasıyla Safinazavtsev ve Anna Akhmatova sayesinde edebiyat ve sanatta da iyi temsil ediliyor. Kesinlikle takdir edilmeye değer bir alan!

 

Azerbaycan Apşeron Yarımadası

Azerbaycan Apşeron Yarımadası

Apşeron Bölgesi İklimi ve Coğrafi Yapısı

Abşeron Yarımadası neredeyse Bakü’nün metropol alanıdır; çünkü Bakü metropol bölgesi Bakü, Sumgait ve Kildaran şehirlerinden oluşur; Abşeron Yarımadası ise Bakü, Sumgait ve Kiir Dhahran ve diğer şehirlerden oluşur, Abşeron ilçesi ise Abşeron ilçesidir. merkez. Kildaland’da.

Abşeron Yarımadası ılıman bir yarı kurak iklime (Köppen iklim sınıflandırması: BSk), yazları ılık ve kurak, kışları serin ve ara sıra yağışlı ve yıl boyunca kuvvetli rüzgarlara sahiptir. Yarımada, Azerbaycan’ın en kurak bölgesidir (buradaki yağış yılda yaklaşık 200 mm (8 inç) veya daha azdır). Yıllık yağışların çoğu nadiren yaz dışında gerçekleşir, ancak bu mevsimler özellikle yağışlı değildir. Abşeron Yarımadası’nın doğal bitki örtüsü otlak ve yarı çöldür. Yarı kurak iklim nedeniyle yerel tarım sulama gerektirir.

1870’lerin başında, Abşeron Yarımadası dünyanın en eski petrol üreten bölgelerinden biriydi. Paslı petrol vinçleri hala manzaranın çoğuna hükmediyor. Abşeron, ciddi çevresel tahribat ve kirlilik sorunlarına rağmen; çiçekler, bahçecilik, dut ve incir ile tanınır. Kuzey sahili bozulmamış plajlara sahiptir ve popüler bir yerel turistik cazibe merkezidir.

Robert Nobel ve Zenirabidin Tajiyev de dahil olmak üzere zengin insanlar Abşeron yarımadasına yerleşti.

Yarımada petrol, kireç, kum ve tuz gibi doğal kaynaklara sahiptir. Yarımadanın Masazir, Hoca Hassan ve Boyuk Sahili gibi ünlü gölleri vardır. Abşeron Yarımadası’nda dünyada birkaç eski petrol kuyusu var. Azerbaycan, Abşeron’daki çeşitli çamur volkanları ile bu kategoride ilk sırada yer almaktadır. Dünyadaki 800 çamur volkanından 400’ü Hazar Denizi’nin güneyindeki petrol ve gaz havzalarında, Azerbaycan’ın kurak bölgelerinde ve Hazar Denizi’nin sularındaki diğer adalarda yer almaktadır.

Ülkenin ana karayolları Bakü ve Abşeron yarımadasında bulunmaktadır. Bunlar Haydar Aliyev Uluslararası Havaalanı, deniz limanı, Bakü tren istasyonu ve başkenti ülkenin geri kalanına bağlayan diğer otoyollardır. Büyük petrol ve gaz boru hatları da yarımadadan geçmektedir. Bakü TRACECA (Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaştırma Koridoru) uluslararası ulaştırma koridorunun en önemli noktasıdır. Bu proje sayesinde Azerbaycan, tarihi İpek Yolu’nun yeniden inşasında rol oynadı.

Azerbaycan Petrol Sahası

Abşeron Yarımadası da zengin petrol rezervleri nedeniyle tam bir sanayi şehridir. Görüldüğü gibi doğal güzelliğine hiçbir zaman değer verilmemiş, özellikle de Sovyet döneminde çok büyük hasara uğradığı zamanlarda. Bugün Azerbaycan devletinin bölgeye büyük bir ekolojik arınma ve düzen getirdiğini söyleyebiliriz. Abşeron yarımadası bir cennet köşesi, bölge aynı zamanda turizm merkezi, plajları uzun ve ince kumlu, çamuru tedavi amaçlı kullanılıyor, kamp yapmak isteyenler pek çok yer bulabiliyor ve öğrencilerin rahatlıkla ulaşabileceği bir yer. Avrasya’nın en güzel iklimi, Deniz ve doğanın havasını bir arada hissedin.

 

Adres Te. No.
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul (0212) 709 87 09
Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!