İçindekiler
Azerbaycan Eğitim
Azerbaycan Eğitim
Ülkenin en batısında Hazar Denizi boyunca uzanan Bakü, Azerbaycan’ın başkentidir. Ülkenin en kalabalık kenti olan Bakü, bilim, kültür ve sanayi merkezidir. Bakü, zengin petrol yataklarıyla bilinen Absheron Yarımadası’nın güney bölümünde yer alır. Petrol, kent ekonomisinin mihenk taşı ve petrol arıtma, kentin en önemli sanayi dalıdır. Geniş alanlar, iklimsel ve coğrafik koşulların yanı sıra Bakü, tarihte İpek Yolu üzerindeki en önemli kavsak noktalarından biriydi. Kent, tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış en eski doğu kentlerindendir.
Tarihi İpek Yolu’nun en önemli duraklarından biri olan Azerbaycan, coğrafik konumuyla Bati ve Doğu dünyası arasında bir köprü olagelmiştir. Tarih öncesine ait tas resimler, Rama’na tepelerindeki volkanlar ve doğal gazin yarattığı ekonomik refahın en çok etkisini hissettirdiği kent olan Bakü’nün tarihi eserleri, ülkenin turizm potansiyeline çok büyük katkıda bulunur.
Absheron Yarımadası’ndaki Bakü Körfezi’nde yer alan başkent, sahip olduğu tarihi abidelerle dikkatleri çeker. Bakü’nün en önemli tarihi bolümü İçeri Şehir (Old Town)’dir. Kız Kalesi (Maiden’s Tower), Şirvan Şah Sarayı, Dzhuma ve Shamakha Camileri, kentteki değerli tarihi eserlerden birkaç örnektir.
Tas üzerine çizilmiş resimler, insanoğlunun yeryüzündeki değişim ve dönüşümünü çok iyi yansıtan kültürel ve tarihi değerlerdir. Azerbaycan’da bu tür eserlerin bulunduğu birkaç Açıkhava alanı bulunur. Gobustan, bunlardan en önemlisidir.
THY, yukarıdaki bilgilerin geçerliliği, doğruluğu veya eksiksizliği de dâhil ancak bunlarla sinirli olmamak üzere, açık veya gizli, hangi şekilde olursa olsun bilgilere ilişkin herhangi bir garanti vermemektedir. THY, yukarıdaki bilgilerin kullanımından dolay tüketicinin veya başkalarının uğradığı doğrudan, dolaylı, sonuçsal veya başkaca zararlardan dolay sorumlu tutulamaz.
Bakü, eski ile modernin meydana getirdiği bir kenttir. Yüksek binalar, Bakü’nün modern yüzünü yansıtırken, tarihi duvarlarla çevrili ve çok sayıda tarihi eseri bünyesinde barındıran kent merkezi, başkentin geçmişe dönük yüzünün en etkileyici resmidir. Sovyet, İslam ve Avrupa mimari tarzlarındaki yapılar, kent manzarasının önemli parçalarıdır.
12. yüzyılda kenti savunmak amacıyla inşa edilen duvarların büyük bir bölümüyle çevrili Kent Merkezi (Icheri Sheher), Bakü’nün tarihi bölümüdür. Bir hisar olarak Hazar Denizi boyunca uzanan Bakü’nün bu duvarlı bolümü, farklı çağlara ait 50’nin üzerinde tarihi mimariyi bünyesinde barındırır. Shirvanshakhs Sarayı, Kız Kulesi ve Synyg Gala (Kirik Kule), burada bulunan en ünlü ve etkileyici eserlerdendir. 15. yüzyılda inşa edilen Shirvanshakhs Sarayı, Bakü’nün Şirvan Şahlarına başkentlik yaptığını gösteren mükemmel bir mimaridir. Kent merkezinde bulunan savunma duvarlarının içerisinde inşa edilen Kız Kulesi, Bakü’nün en çarpıcı abidelerindendir. Havadan bir seklinde görünen bu kule, iki bolümden meydana gelir.
Surakhani yerleşim alanının 30 km kuzeydoğusunda yer alan Ateş gâh (Ateshgah) Tapınak Kompleksi, ünlü bir ateş tapınağıdır. Burası, İpek Yolu tüccarları için önemli bir uğrak yeriydi.
Bakü’nün 70 km güneyinde yer alan Gobustan, bulundurduğu oyma taslar, kamplar, mezarlık anıtları, mağaralar ve diğer kayalık yerler ile on plana çıkan geniş bir alandır. Burası, tüm dünyada oyma kayalıkları ve resimli taslarıyla bilinen bir yerdir.
1939’da kurulan Azerbaycan Ulusal Edebiyat Müzesi ve kent merkezinde yer alan Devlet Hali Müzesi, Bakü’de bulunan başlıca müzelerdendir.
Tarihi bir kent olma özelliğiyle on plana çıkan Bakü, sofistike geleneksel bir mutfak kültürüne sahiptir. Öte yandan fast food kültürü ve dünya mutfağı, kent mutfağında önemli bir yere sahiptir. Orta Doğu, Türkiye, Iran, Asya ve Hindistan gibi ülkelerin mutfaklarına özgü lezzetleri tadabileceğiniz çok sayıda restoran bulabilirsiniz. Kebap evleri, çay evleri ve sokak satıcıları kentte oldukça yaygındır. Otantik shashlky, yulya kebap ve barbekü tavuklar tadabileceğiniz en iyi lezzetlerdir. Kent mutfağı, ciğeri ve sebzeleriyle ünlüdür.
Geleneksel Azerbaycan mutfağından bazı lezzetler;
Salatalar: Khazar salatası, Azerbaycan salatası, yeşillikler, fasulye fisindjan, soyutma.
Çorbalar: Pyty, dushbara, kyufta-bozbash, dovga, ovdukh.
Shashlykler: çeşit shashlyk, lyulya-kebap, balık shashlyk, djudja kebabı
Pilavlar: Kavrulmuş sebzeli pilav, sütlü pilav, meyveli pilav, toyu pilavı, shojud pilavı, chykhyrtma pilavı.
Tatlılar: Sticky, paklava, helva, shakerbura, shor gogal, mutaky.
Bakü’nün merkezinde yer alan Fıskiye Meydani, kentin en iyi alışveriş alanıdır. Meydan, çok sayıda lüks alışveriş mekânlarına ev sahipliği yapar.
Nizami Caddesi, kentin en önemli alışveriş caddesidir. Bu yayalara ayrılmış alışveriş merkezi, her kategoriden dükkâna sahiptir. Burada bankalar, süper marketler, özel dükkânlar ve moda outletler bulunur.
TSUM Mağazası, kentin en büyük mağazasıdır. Burada otantik halılar, elektronik eşyalar ve mücevherler bulabilirsiniz.
Hediyelik eşya dükkânlarının büyük bir çoğunluğu, kentin tarihi bölümünde (the Old Town) toplan mistir. Buradan, antikalar ve yerel hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.
Bakü, Azerbaycan’ın kültür merkezidir. Ülkenin ilk operası, ilk ulusal tiyatrosu ve ilk kütüphanesi burada açılmıştır. Bakü, çok sayıda tiyatro, sergi, yükseköğrenim enstitüsü, kütüphane, sanat galerisi, konser salonu ve sinema merkezine ev sahipliği yapar.
Bakü, ülkenin en önemli tiyatro kentidir. Rus Dram Tiyatrosu, Devlet Ulusal Dram Tiyatrosu, Devlet Müzikal Komedi Tiyatrosu, Devlet Kukla Tiyatrosu ve Ibrus Tiyatrosu kentin başlıca tiyatro merkezlerindendir.
Devlet Filarmonik Salonu, Devlet Opera ve Balesi, Bakü’de yer almaktadır. Bakü Caz Merkezi, Haydar Aliyev Sarayı, Shakhriyar Bakü Kültür Merkezi ve Bakü Müzik Akademisi Büyük Salonu, kentin en faal konser mekânlarındandır.
Absheron Sanat Galerisi, Giz Galasy Galerisi, Gala Sanat Galerisi ve Smirnova Sanat Galerisi, Bakü’nün önemli sanat merkezlerindendir.
Başkent, ayni zamanda önemli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapar. Bu faaliyetlerden biri olan Bakü Uluslararası Caz Festivali, kentin önemli caz müziği birikimini yansıtan en iyi etkinliklerdendir.
Bakü, çok çeşitli eğlence alternatifleri sunan bir kenttir. Basra Körfezi boyunca uzanan plajlar, Bakü’yü benzersiz Orta Doğu kentlerinden biri yapar. Shikhovo Plajı, muhteşem bir plajdır. Deniz kıyısında kilometrelerce uzanan Primorsky Bulvarı ve Primorsky Park’ındaki gezinti yerleri, Basra’da nefis manzaralar eşliğinde yürümenin keyfini çıkarabileceğiniz en iyi yerlerdendir. Fıskiye Meydani (Fountain Square), çok yönlü bir gece hayati için kentin en mükemmel yeridir. Eğer geleneksel Azeri müziği dinlemek istiyorsanız mutlaka kentin eski bölümüne (the Old Town) uğramalısınız.