Azerbaycan Merdekan Kalesi

Azerbaycan Merdekan Kalesi

Azerbaycan Merdekan Kalesi, Azebaycan, yüzyıllar boyunca,pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir ülkedir. Bu uygarlıkların geride bıra...

Azerbaycan Merdekan Kalesi

Azerbaycan Merdekan Kalesi

 

Azerbaycan Merdekan Kalesi

Azerbaycan Merdekan Kalesi

Azebaycan, yüzyıllar boyunca, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir ülkedir. Bu uygarlıkların geride bıraktıkları mimari kalıntılar, saraylar, kaleler yanında el yazması eserler, el dokuması halı ve kilimlere de rastlamak mümkün. Tarihin bu paha biçilmez mirasına Azerbaycan devleti, büyük bir titizlikle sahip çıkmakta ve korumaktadır. Azerbaycan’ın turizm sektöründe gösterdiği büyük gelişmesinde, bu paha biçilmez eserlere gösterdiği önemin ayrıcalıklı bir yeri olmuştur. Ülkenin sahip olduğu tarihi zenginliklerin birisi de Merdekan Kalesidir.

Kale, başkent Bakü’nün doğusunda, Abşeron yarımadasında yer almaktadır. Evler arasında geniş bir alanı kaplar. Kalenin kuzeyinde 1482 yılında inşa edilen Tubaşah Camii yer alır.

Merdekan veya Merdatlu, Azerbaycan’ın güneyinde bir kale ve ünlü bir turistik yer. Mardakan Nehri kıyısında yer alan kale, Karaxa veya Karaxa olarak da bilinir. 1402’de İran Şahı I. Abbas’ın emriyle inşa edilmiştir. Yıllar içinde birçok kez genişletilmiş ve yenilenmiştir. Merdekan, 1998’den beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir.

Orta Çağ boyunca Merdekan, önemli bir askeri ve siyasi merkez olarak hizmet vermiştir. Mardakan Nehri’nin ortasında bir ada üzerine inşa edilmiştir. Kale, birkaç kapısı olan güçlü bir taş duvarla çevriliydi. Ayrıca, birkaç gözetleme kulesi ve bir su temin sistemi de vardı. Ortaçağ İslam devletleri tarafından topraklarını savunmak ve diğer devletlere saldırmak için kullanıldı. Ayrıca düşmanların iradesi dışında tutulduğu bir hapishane olarak da kullanılmıştır. Bugün Merdekan önemli bir askeri üs ve turistik bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor.

Bölge bugün hala askeri üs olarak kullanılıyor. Beyaz Saray’ın neredeyse iki katı büyüklüğünde olan toplam 43 hektarlık bir alana sahiptir. Askeri üs olarak hizmet vermesinin yanı sıra askerler ve aileleri için bir yönetim merkezi olarak da kullanılıyor. Ayrıca, Azerbaycan’ın askeri personeli için bazı okullar da Merdekan’da bulunmaktadır. Kalede ayrıca farklı tarihi dönemlere ait eserlerin görülebildiği birçok müze de bulunuyor. Bu kadar önemli bir tarihi alan olduğu için Merdekan’ı turistler için daha erişilebilir hale getirmek için yenileme ve genişletme planları var.

Merdekan, askeri üs olmasının yanı sıra önemli bir ulaşım merkezidir- özellikle Azerbaycan’ın başkenti Bakü’yü ziyaret etti. Üs, Bakü’den gece ve gündüz saat başı trenlerin geldiği bir tren istasyonuna sahiptir. Bakü’den gelen trenler de askerleri Bakü’ye geri getirmek için gündüz ve gece düzenli aralıklarla hareket ediyor. Merdekan’ı ziyaret ettiğinizde, gece boyunca askerleri Bakü’ye götürmek için dışarıda bekleyen birkaç otobüs göreceksiniz. Azerbaycan’ı ziyaret eden herkes bu ünlü kaleyi ziyaret etmeli!

Merdekan’ın bir başka ilginç yönü de Azerbaycan’ın farklı bölgelerine erişilebilirliğidir. Askeri bir üs olarak tarihi nedeniyle, Merdekan’ı Azerbaycan’ın diğer bölgelerine bağlayan birkaç tünel var. Bu tüneller, askerler tarafından, üssün dışına çıkmadan Azerbaycan’ın bir bölgesinden diğerine hızla geçebilmeleri için inşa edildi. Bu tüneller 100 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır ve bugün hala mükemmel bir şekilde çalışmaktadır. Azerbaycan’ı ziyaret eden herkes bu uygun ulaşım bağlantılarından kesinlikle faydalanmalıdır!

Gördüğünüz gibi, bu kale hakkında birçok ilginç gerçek var; sadece askeri üs olarak hizmet etmekle kalmıyor, aynı zamanda Azerbaycan’ı ziyaret eden turistler için de önemli bir tarihi mekan. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer aldığından, dünyanın her yerinden insanlar bunu biliyor! Tarih veya mimariyle ilgilenen herkes bu muhteşem kaleyi mutlaka ziyaret etmeli!

Merdekan Kalesi Özellikleri

Kale, köşelerde yarım daire biçimli kulelerle desteklenen kare bir cephe ve kare planın ortasında yüksek bir ana kuleden oluşmaktadır. Kaleye kuzey cephenin ortasındaki yarım daire biçimli iki kule tarafından desteklenen bir kapıdan girilir. Sivri kemerin üzerindeki kitabe boştur. Kaynaklara göre 1852 yılında H.583/M.l 187 yazıtı St. Petersburg’daki Hermitage Müzesi’ne taşınmıştır.

Ana kulenin dış duvarı ile ana duvar arasındaki alan, rezervuar ve tahıl ambarını barındırmaktadır. Baskule, bab’ın önüne ortada girilir. Kule ayrıca köşelerinde yarım daire kuleleri olan kare bir kat planına sahiptir. Beş katlı ana kulenin küçük pencereleri vardır.

Büyük Merdekankale’nin tarihi Büyük Selçuklular dönemi olan 1187 yılına kadar uzanmaktadır. Dış duvarlarda ve ana kulenin rayının dışında basamaklı taş platformlar bulunmaktadır. Dendanların üst kısımları sivri kemerlidir.

Kalenin taş oymacılığı enfes. 1952-1958 yılları arasında restore edilen kalede oyma mezar taşları, kitabeler ve mimari eserler korunmuştur.

Azerbaycan Turistik Mekanlar

Dönemin savaşları sırasında,Şirvanşah askerlerinin sığınağı olarak kullanılmıştır. Şirvanşah Aksidan’ın düşmanlara karşı kazandığı zaferler onuruna,kale duvarları yükseltilmiştir. İç yapısı beş bölüme ayrılmış olan,Merdikan Kalesinin yüksekliği 22 metredir. Kalınlığı ise aşağıdan 2 metre 10 santim,yukarıda ise 1 metre 60 santim çapındadır.

Bugün dünyanın dört bir yanından Azerbaycan’a gelen turistlerin hayranlıkla ziyaret ettikleri Merdekan Kalesi, yüzyıllarca yıllık yaşına rağmen hala dimdik ayakta duruyor. Azerbaycan hükümetinin tarihi eserlere verdiği önem sayesinde, ülkenin turizm gelirleri son yıllarda büyük bir artış gösterdi.Bu alandaki zenginliklerinin bilincinde olan Azerbaycan,tarihe tanıklık edecek yeni eserler bulmak adına,arkeoloji çalışmalarına büyük bir ağırlık veriyor.

Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!