Azerbaycan Kız Kalesi (Bakü Kız Kalesi)

Azerbaycan Kız Kalesi (Bakü Kız Kalesi)

Azerbaycan Kız Kalesi (Bakü Kız Kalesi), ünya üzerinde hemen her ülke başkentinin kendisiyle özdeşleşmiş bir anıt yapısı vardır. Paris...

Azerbaycan Kız Kalesi (Bakü Kız Kalesi)

Azerbaycan Kız Kalesi (Bakü Kız Kalesi)

 

Azerbaycan Kız Kalesi (Bakü Kız Kalesi)

Azerbaycan Kız Kalesi (Bakü Kız Kalesi)

Dünya üzerinde hemen her ülke başkentinin kendisiyle özdeşleşmiş bir anıt yapısı vardır. Paris denince Eyfel kulesi, Moskova denince Kremlin Sarayı, Washington denince de Beyaz Saray aklıllara gelir. Aynen bu örnekler gibi, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Kız Kalesiyle özdeşleşmiştir. Bakü’nün İçerişehir adıyla bilinen bölümünde Hazar Denizi kıyısında yer alan Kız Kalesi, 12. . Yüzyıla ait bir yapı olduğu tahmin edilmektedir.

Mimarının kim olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber, kale kapısı üzerinde kufi yazıyla yazılmış “Davud oğlu Mesud’un kalesidir” yazısından, bu ismin kalenin mimarına ait olduğu düşünülmektedir.

Adından da anlaşılacağı gibi, Kız Kalesi genç bir kadının ilk büyük kararını yaşadığı yerdir. Hayatıyla ne yapmak istediğini seçer. Bu, bir kadının hayatında çok önemli bir olaydır; bu aşamada kalıcı bir taahhütte bulunur. Bir şatoda yaşamak, genç bir kadına bağımsızlık ve güvenlik verirken onu hedeflerine doğru yönlendirir.

Anne ailesinin Azerbaycan kültüründe önemli bir yeri vardır. Bir kız evlenene kadar annesiyle şatoda kalır. Hayatıyla ilgili kararlar almak için çok fazla özgürlüğü var. Doğru şeyi yaptığını düşünürlerse, ebeveynleri onun yolunu destekler. Bir şatoda yaşamak sorumluluğu öğretir ve insanların iyi kararlar almasına yardımcı olur. Aynı zamanda aileler içinde güçlü ilişkiler sürdürür. Herkes hayatının erken dönemlerinde kadınların tercihlerini destekleme kültüründen yararlanır.

Her Azerbaycanlı kız çocuğu bir aile ortamında büyür. Kardeşleri de gelir gider ve o büyürken onlarla aynı odayı paylaşır. Yemeklerini sık sık kardeşleri ve ailenin diğer üyeleriyle paylaşır. Bu birbirine bağlı yapı, ailelerin sorun yaşamasını kolaylaştırır; Bir şeyleri konuşmanın herkesin sağlıklı ve mutlu kalmasına yardımcı olduğunu biliyorlar. Sorunlar çözülür ve herkes bu tartışmalar yoluyla iyi ilişkiler içinde kalır. Güçlü bir aile desteği ortamında yaşamak, insanların yaşamları boyunca doğru kararlar vermelerine yardımcı olur.

Azerbaycan’daki güçlü aile desteğinden en çok kadınlar yararlanır. Tüm Azerbaycanlı kadınlar sevgi, özen ve güvenlik ortamında büyürler. Ailesi onun seçimlerini destekler ve onu hayatta başarılı olmaya teşvik eder. Herhangi bir zamanda sorunlarına yardımcı olmaları için onları arayabilir veya daha fazla öğrenmek istediği bir şey hakkında beynini seçebilir. Bu iç destek, insanları en çok ihtiyaç duydukları anda çok daha güçlü kılar; güçlü kadınlar ailelerinden dış yardım almadan her şeyi başarabilirler.

Castle life, kadınlara hayatlarının erken dönemlerinden itibaren nasıl güçlü ve bağımsız olacaklarını gösterir. Ailelerinin geleceğini olumlu yönde etkileyen kararlar almaya teşvik eder. Kadınlar kalede yaşarken kendilerini güvende ve güvende hissederler ve bu gücü günlük yaşamlarına taşıyacaklardır. Bu ideali benimseyerek herkes daha iyi bir geleceğe sahip olacak!

Bakü Kız Kalesi Özellikleri

Şehri çevreleyen surlar olan Bakü Kalesi’nin iç kentinin Büyük Selçuklulardan önce indiği yaygın olarak kabul edilmektedir. Limana hakim olan kız kalesi, malzeme ve işçilik açısından diğer bölümlerden farklıdır. Yüksekliği 28 metre, çapı 16 metre olan kalenin sekiz kata ayrılmış bölümleri vardır. Kale Mesud bin Davud tarafından yaptırılmıştır. Kule duvarları birkaç inşaat aşaması gösterir. Küçük taşlardan oluşan kule, dairesel planlı ve sekiz katlıdır. Katlar arasındaki bağlantı, doruk merdiven gibi merdivenlerle sağlanır. Kattaki odalarda tarihi eserler sergileniyor. En üstte hala sağlam olan bir korkuluk duvarı var. Ortanın batı tarafında mimarın imzası yer almaktadır.

O dönemde deniz kenarında bulunan kulenin sur duvarı belirli bir yüksekliğe kadar kesilmiş taşlardan yapılmış, üst kısmı ise içten dışa doğru sıralı küçük taşlarla dönüşümlü olarak örülmüştür. Kulenin batı cephesinde “Davul Oğlu Mesudun Kulesi” yazılıdır. Bu kişinin mimar mı, patron mu olduğu tartışılır.
Kule katındaki mekan düz bir kubbeye sahiptir. Kulenin üçüncü katında bir kuyu var. Ayrıca Şirvanşah’ın sarayına giden gizli bir yol olduğu da söylenmektedir.

Kulenin yaşı tartışmalıdır. Bazı yapıların tarihi Sasani dönemine (VI-VII yüzyıllar) aittir. Diğerleri 1192 Şirvanşahlar (Büyük Selçuklular) dönemini kabul eder. En çok kabul gören tarih, kulenin 12. yüzyılın sonlarında yapıldığıdır.

Bakü Kız Kalesi Yapılış Efsanesi

Her yıl binlerce turistin akınına uğrayan, Bakü ve Azerbaycanla özdeşleşmiş bu muhteşem kalenin bir de efsanesi var:Söylentiye göre o zamanlar ülkenin kralı kendi kızına aşık olur ve kızıyla evlenmeyi planlar. Babasının bu düşüncesini bilen zavallı kız, onu fikrinden döndüremeyince zaman kazanmak için bir plan kurar ve babasına kendisi için bir kale yaptırmasını, o kale yapılana kadar evlenemeyeceğini söyler. Kral bunu kabul eder ve denizin ortasına kale yapılmaya başlar. Fakat bu sırada kız bir gence gönlünü kaptırır. Kralın kötü düşüncesini öğrenen genç, sevgilisini bu durumdan kurtarmak için kaçırmaya karar veriri ve bir gece kalenin dibine gelir. Sevgilisini kurtarmaya çalışırken ayağı korkuluklara takılan genç denize düşer ve boğulur. Sevgilisinin boğulduğunu görünce genç kız da dayanama ve kendini denize atar. Böylece büyük bir aşk, acı bir sonla noktalanmış olur.

Adres Te. No.
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul (0212) 709 87 09

 

Puanla
[OY: 2 Ortalama: 3]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!