Azerbaycan Coğrafi Konumu

Azerbaycan Coğrafi Konumu

Azerbaycan coğrafi konumu itibariyle, hem denize kıyısı olan alanları, hem de göl kenarları, ırmaklar ve dağlık alanlar ile zenginlik ...

Azerbaycan Coğrafi Konumu

Azerbaycan Coğrafi Konumu

 

Azerbaycan Coğrafi Konumu

Azerbaycan Coğrafi Konumu

Azerbaycan, Kafkasya bölgesinde, İran ve Rusya sınırında, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Değişken bir topografya ile ağırlıklı olarak kuru bir iklime sahiptir. Azerbaycan adı, bu toprakların bol su kaynaklarına sahip olduğunu gösteren, ‘genişletilebilir’ anlamına gelen Arapça el-ağabār’dan türemiştir. Doğal kaynaklarına ek olarak, Azerbaycan gelişen bir kültür ortamına ve 7,7 milyonluk bir nüfusa sahiptir.

Çeşitli medeniyetlerin kavşağında bulunan Azerbaycan, Yunan, Fars, Arap ve Osmanlı kültürlerinin etkilerini taşımaktadır. Bu çok kültürlü arka plan, ülkenin zengin tarihine katkıda bulunur ve onu dünyanın en eski cumhuriyetlerinden biri yapar. Bakü’nün başkenti aynı zamanda kökenleri dokuzuncu yüzyıla dayanan dünyanın en eski metropollerinden biridir. Azerbaycan, tarihi mekanlarına ek olarak, geniş orman rezervlerine ve doğal parklara ev sahipliği yapmaktadır.

Azerbaycan Doğal Güzellikleri

Azerbaycan’ın doğal güzelliği, birçok popüler seyahat bloguna ve Instagram fotoğraflarına dönüşmektedir. Çölleri Arizona’dakilere, dağları ise İsviçre’dekilere benziyor. Su yolları beyaz benekli turkuaz sulara sahiptir ve etkileyici boğazları nefes kesici bir manzaraya sahiptir. Ek olarak, Azerbaycan’da ‘Azeri denizleri’ adı verilen büyük bir denizanası popülasyonu vardır. Bu jelatinimsi yaratıklar, Bakü’nün hemen dışındaki doğal bir rezervuarda huzur içinde sürüklenirler. Bu manzarayı kendi gözlerinizle görmek için yaz aylarında Bakü Rezervuarını ziyaret edin – denizanaları özellikle o zamanlar büyüktür.

Doğal harikalarına rağmen Azerbaycan’a bir zamanlar ‘ateşler ülkesi’ deniyordu. Azerbaycan’ın başkenti Bakü, Sovyet döneminde Avrupa’nın en büyük petrol sahalarından birine sahipti. Ancak, bu enerji kaynağı, petrol fiyatlarının düşük kalması nedeniyle ülke için henüz önemli bir fayda sağlamadı. Bunun yerine Azerbaycan, kömür ve taş ocakları gibi diğer kaynaklarını geliştirmeye öncelik vermiştir. Bu kaynaklar, haneler için yakıt sağlamanın yanı sıra, diğer ülkelere ihracat için mal üreten endüstrileri de desteklemektedir.

Hareketli Bakü, yıl boyunca siyasi toplantılara, ticaret fuarlarına ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yaptığı için cumhuriyetin odak noktalarından biridir. Şehir ayrıca, onu Rusya ve İran’ın çeşitli bölgelerine aktarmasız uçuşlarla bağlayan uluslararası bir havaalanına da ev sahipliği yapıyor. Hava yolculuğu, Azerbaycan’ın ekonomik kalkınmasını artırmanın yanı sıra Çin ve Japonya gibi ülkelerle yeni ticaret olanakları da açıyor. Bu fırsatların yanı sıra, Azerbaycan’ın iç hat uçuşları, onu sınırları içindeki tüm büyük şehirlere bağlamaktadır.

Doğu ile Batı, Müslüman ve laik gelenekler arasında tarihi bir kavşak olarak Azerbaycan, eşsiz kültürünü ve tarihini şekillendiren birçok çelişkili özellik sergilemektedir. . Doğal güzelliği antik çağlardan beri dünyanın dört bir yanından gezginleri kendine çekmiştir; son siyasi gelişmeleri gelecekte bu mirasa yalnızca katkıda bulunacaktır.

Azerbaycan, Avrasya’nın Kafkasya bölgesinde yer alan bir ülkedir. Güneybatıda İran, batıda Gürcistan ve kuzeyde Türkiye ile komşudur. Hazar Denizi, ülkeyi doğuda sınırlar. Azerbaycan, nüfusu 7 milyonun biraz üzerinde olan nispeten genç bir ülkedir. Adı Arapça آقار انجBarak anjak veya ‘eşik’ kelimesinden gelir. Tarihsel olarak Azerbaycan, Ermeniler, Rumlar ve Romalılar dahil olmak üzere çeşitli halklara ev sahipliği yapmıştır. İpek Yolu üzerinde bulunan Azerbaycan, Asya ve Avrupa’nın diğer bölgeleriyle de ticari bağlantılara sahipti. Azerbaycan bazı yönlerden komşusu İran’a benzer. Ancak Azerbaycan’ın uzun bir tarihi vardır ve eşsiz kültürünü daha geniş bir İran kültürü içinde korumuştur.

Azerbaycan’ın asıl sakinleri bölgeye Kafkasya adını veren Yunanlılar ve Romalılardır. Efsaneye göre, Büyük İskender bölgeyi MÖ 330’da yerli halktan fethetti. İskender’in MÖ 323’te ölümünden sonra İskender’in generali Selevkos bölgenin kontrolünü ele geçirerek Selevkos İmparatorluğu’nu kurdu. 200 yıldan fazla bir süredir Kafkasya, MÖ 132’de Roma tarafından işgal edilmeden önce Yunan dünyasının bir parçası oldu. Epir’deki bir ardıllık krizi, Roma’nın MS 100 civarında tekrar terk etmeden önce Kafkasya’nın kontrolünü ele geçirmesine yol açtı. 1554’te Kafkasya, I. Dünya Savaşı’ndan sonra SSCB’nin bir parçası olmadan önce Türkiye’nin bir parçası oldu. SSCB’nin dağılmasından sonra, Azerbaycan 26 Ekim 1991’de bağımsız bir cumhuriyet oldu.

– Bakü, şu anda Azerbaycan’ın başkentidir ve Azerbaycan tarafından kurulmuştur. 1827’de Rusya, Rus Kafkas eyaletleri için bir ticaret merkezi olarak. Bakü zamanla petrol üretimi ve arama için önemli bir merkez haline geldi; şu anda petrol zenginliği açısından en zengin ülkelerden biri. Bakü’nün mevcut ekonomik canlılığına rağmen, petrol fiyatlarının düşmesiyle Azerbaycan’ın ekonomik büyümesi 2008’den bu yana yavaşladı. Ancak Bakü hala ekonomik olarak canlı bir şehir; aynı zamanda Avrupa’nın en büyük pazarlarından birine ev sahipliği yapmakta ve her yıl birçok uluslararası konferansa ev sahipliği yapmaktadır.

İran ve Türkiye gibi ulusların kurucu ülkelerinden biri olan Azerbaycan, binlerce yıl öncesine uzanan zengin bir tarihe sahiptir. Dünyanın en büyük petrol rezervlerinden birinin üzerinde yer alan Bakü, hem yatırımcılar hem de turistler için cazip bir destinasyondur. Petrol üretiminin yanı sıra Bakü, kozmopolit doğası ve hareketli gece hayatı ile de ziyaretçileri cezbetmektedir. Sonuç olarak, Azerbaycan keşfedilmeye değer bir ülkedir!

Azeybaycan Koordinatları

Coğrafi enlem ve boylam olarak ise Azerbaycan 38 ila 42 derece kuzey enlemlerini tutarken, 44 ile 51 derece doğu boylamlarında yer almaktadır. Genel olarak bakıldığında ise günümüzde petrol ve özellikle doğalgaz yatakları bakımından dünyanın en güce muktedir yerlerinden birinde olması ülkenin en büyük şansıdır.

Ülkeye gidecek öğrencilerin fiziki, coğrafi ve iklimsel özellikler bakımından çok heyecan verici bir maceraya atılacağı konusunda ise herkes hemfikir.

 

Adres Te. No.
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul (0212) 709 87 09
Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!