Azerbaycan Başkenti

Azerbaycan Başkenti

Bakü Azerbaycan başkenti olarak, hem ülkenin hem de bölgenin önemli bir kenti olarak dikkat çekmektedir. Ülke genelinde 10 milyon i...

Azerbaycan Başkenti

Azerbaycan Başkenti Bakü 3 milyonluk nüfusu ile Kafkasların en büyük şehridir. Aynı zamanda metro hattı ile de şehrin çağdaşlığını ve gelişmişliğini sergilemektedir. Hazar Denizi’nin batı kıyısındaki bu güzide şehir bölgenin de en büyük ticari merkezidir. Sanayi şirketleri, kültürel tarihi ile büyük öneme sahip Bakü, ayrıca bir liman kenti olarak da büyük rağbet görmekte ve potansiyelini sergilemektedir. 2200 kilometre karelik bir yüzölçüme sahip şehir, Abşeron adı verilen yarımadanın güneyinde ve Hazar denizi sahili boyunca uzanır. Bakü’de gezip görülebilecek yerler arasında Fevvareler Meydanı’ndan Devlet Bayrağı meydanına kadar birçok yer bulunurken, İçeri Şehir tarihi kor alanı ise önemli bir miras olarak ve dışarıdan gelenleri çekecek bir cazibe merkezi olarak karşımıza çıkıyor.

 

Azerbaycan Başkenti

Azerbaycan Başkenti

Bakü Tarihi Gelişimi

Bakü, dünyanın en eski şehirlerinden biridir. MÖ 6. yy’ın tamamında kurulmuştur. Zamanla Doğu ile Batı arasında önemli bir ticaret merkezi haline geldi. Şehir aynı zamanda orada yükselen ve düşen bir dizi uygarlığın merkeziydi. Bunlar arasında çeşitli zamanlarda Ermeni veya Pers imparatorluklarının vassalı olan Kafkas Arnavutluk; Osmanlı hakimiyeti altında bir prenslik; Kaçar Darbandı; ve Sovyet Bakü. Bazı kaynaklara göre Bakü, yeryüzünde bilinen en eski yaşam izleri olarak kabul edilenleri, özellikle de Propionibacterium’u içeriyor. Bakü’nün ekonomisi, Hazar Denizi’ndeki karasularının ötesinde deniz yatağının altında bulunan petrol rezervlerine dayanıyor. Azerbaycan bu kaynakları çıkarmak için karayla çevrili ülkesini dünya okyanuslarına bağlayan boru hatları inşa etti.

Ülke sakinlerinin çoğu petrol endüstrisinde çalışıyor; birçoğu evlerini boru hatlarının veya açık deniz platformlarının yakınında yapıyor. Bakü, Azerbaycan’ın petrol ve doğalgazının neredeyse tamamını üretiyor – Azerbaycan’ın GSYİH’sının yaklaşık %60’ını oluşturan kaynakları. 2013 yılında Azerbaycan 74 milyon ton petrol ve 304 milyar metreküp doğalgaz üretti. Aynı yıl Azerbaycan 74 milyon ton petrol ve 304 milyar metreküp doğalgaz ihraç etti. Gelişen enerji sektörü nedeniyle bugün dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerinden biri haline gelmiştir.

Bakü Şehrindeki Festivaller

Bakü, Bakü Uluslararası Spor Festivali de dahil olmak üzere çeşitli yıllık spor etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu etkinlik, her yıl birkaç uluslararası spor kulübünü atletik yarışmalara katılmaya çekiyor. Bakü’nün ev sahipliği yaptığı diğer etkinlikler arasında Eurovision Şarkı Yarışması ve Avrupa Film Festivali yer alıyor. Bakü ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) gibi birçok uluslararası kuruluşa da ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca UNESCO, müzik kurumları, festivalleri ve anıtları aracılığıyla müzikal ifadeyi teşvik ettiği için 2008 yılında Bakü’yü “Müzik Şehri” olarak belirlemiştir.

Yaşı, bir Doğu ticaret merkezi olarak önemi ve zengin petrol rezervleri de dahil olmak üzere Bakü’nün kültürel tarihini çeşitli unsurlar oluşturur. Bakü, gelişen enerji sektörü nedeniyle her yıl birçok prestijli spor etkinliğine ev sahipliği yapmaktadır. Festivalleri ve anıtları aracılığıyla müzikal ifadeye verdiği destek sayesinde “Müzik Şehri” olarak da bilinir. Bir gün bu güzel şehri ziyaret edebilirsem harika olur!

Azerbaycan Gece Hayatı

Gece hayatı düşkünlerine, ya da Bakü’de geceler nasıl geçer sorusunun cevabını merak edenlere de çok iyi bir cevabımız bulunmaktadır. Uluslararası en büyük seyahat ve gezi rehberi sitesi Lonely Planet’in raporuna göre dünyada gece hayatının en kaliteli geçirildiği 10 ülke arasında Bakü/Azerbaycan bulunmakta.

Bakü’nün sıcaklık ortalamaları ile ilgili bilgi vermek gerekirse, kış aylarını 4-5 derecelik ortalama sıcaklıklarla geçiren şehir, yaz aylarında da 25 derecelik mükemmel bir ortam ile herkesi karşılamaktadır. Yağmurların normal seviyelerde ve kış aylarında olduğunu belirtmek gerek. Ayrıca en güneyinin ormanlık olmasından dolayı yaz aylarında daha da serin havalar görülmektedir.

Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]
Messenger, Instagram ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçmek için hemen tıkla! Messenger ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! Instagram ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş! WhatsApp ile iletişime geçmek için hemen tıkla, konuş!